Ce înseamnă E-commerce și de ce ne ajută?


Comerțul electronic reprezintă un schimb electronic de informații între o afacere și clienții săi, oferind diferite avantaje cum ar fi costuri interne mici,spațiul nelimitat, prezența globală crescută.

E-commerce-ul se referă la procesul de a cumpăra sau a vinde produse,servicii online ,pe diferite site-uri web.În același timp,este de reținut că afacerile electronice constau și în menținerea contactelor cu furnizorii,cu clienții,cu oamenii de afaceri,etc.

Avem 4 etape diferite în ceea ce privește comerțul electronic:

-site-ul web;

-site-ul web interactiv;

-livrarea digitală a produsului/serviciului;

-plata electronică a produsului/serviciului.

Categoriile de comerț electronic pot fi:

-B2C (business-to-consumer)-în care firmele vând produse/servicii consumatorilor;

-B2B (business-to-business)-în care firmele vând produse/servicii altor companii;

-C2C (consumer-to-consumer)-în care consumatorii își vând reciproc produse/servicii;

-B2G (business-to-government)-în care firmele vând produse/servicii agențiilor guvernamentale;

-procese de business -în care firmele folosesc informații pentru a identifica și evalua clienții,furnizorii și angajații.

Primul factor de care trebuie să ținem cont în e-commerce este Costul.Acesta poate fi de mai multe feluri:

1.Costuri de produs-import,depozitare,creare conținut,descriere,poze,etc.

2.Costuri de marketing-în care trebuie să faci SEO,Blog,PPC ,Adwords & Fb Ads,să creezi conținut unic ,cum ar fi newsletter-ul ce trebuie livrat săptămânal,etc.

3.Costuri administrative-contabilitate,procesare comenzi,procesare retururi,contact cu clienții,contact cu furnizorii,taxe și impozite.

Niște indicatori de performanță relevanți pentru afacerea noastră sunt costurile sunt CPC (costul per click),alături de CTR (click-through rate) și trebuie să fie invers proporționale: cu cât CTR crește cu atât CPC ar trebui să scadă și să folosim bugetul salvat pentru alte optimizări.

În ceea ce privește venitul,este important să știm cum să îl obținem : putem face discount ,sau transport gratuit sau putem activă promoții în cadrul a ceea ce vrem să vindem.De asemenea,e bine că pe lângă site-ul pe care îl avem ,să ne facem cunoscuți și prin alte canale,de exemplu blog,pentru că oamenii vor fi mult mai tentați să cumpere de pe site dacă acesta livrează și customer content.În felul acesta ne vom asigura că ROI (return of investment) va fi mult mai mare,iar un factor ce poate influența acest lucru este email-ul (prin care livrăm săptămânal newsletter).

Putem crea video content și să facem o audiență look-alike doar pe un public targetat sau putem apela la Local search(în cazul în care avem un restaurant sau o pizzerie,Google maps va aduce sugestii cu ce se află în zonă).Un alt mod de e-commerce ar fi prin Marketplace(cum este e-mag de exemplu).

Afacerile de tip B2B pot fi desfășurate prin Linkedin,parteneriate(în care ei te promovează și te vând altora și primesc x% din vânzări) sau prin evenimente.

În momentul în care ne creăm o afacere ar fi ideal să ținem cont de 2 factori :USP (unique selling proposition-de exemplu cum sunt cei de Domino's- și-au creat un brand care îi diferențiază de competiție) și ESP(emoțional selling proposition-aici trebuie să personalizăm experiența -de exemplu,cei de la Starbucks care au adoptat numele pe pahar).

Întodeauna va trebui să verificăm rapoartele din Google Analytics(cu ajutorul căruia putem afla ce trafic vine pe site,de unde anume vine,cât e rata de conversie,cât e rata de respingere,etc.) ,însă acesta trebuie setat pe E-commerce settings.

Ne putem uita din ce surse a venit traficul,folosind Multi Channel Funnel.De exemplu,atunci când cineva caută pe site-ul tău informații sau alt site face referire la al tău , sau s-a dat click pe o reclamă,toate aceste interacțiuni vor deveni conversii.Totuși,până să se ajungă la acest pas,se vizitează site-ul de câteva ori,se compară produse până când un utilizator decide să convertească.

Aici apare MCF,care ne ajută să ne dăm seama în baza a ce anume a venit utilizatorul pe site-ul nostru de-a lungul procesului iar aici pot fi diferite surse:Organic Search, Paid Advertising, Direct, Referral, Display, Social Network, sau Other Advertising.Cu ajutorul MCF putem obține care sunt acele cuvinte cheie și canale care pot iniția procesul de vânzare (cum e prima interacțiune) și care sunt acelea care încheie tot procesul(ultima interacțiune).

O altă metodă de tracking este Search Console,cu care putem măsura traficul de căutare și de performanță al site-ului,putem găsi și remedia problemele apărute în site.Avem nevoie si de Mobile Friendly Test ,pentru a vedea dacă avem vreun fel de erori,atunci când site-ul este deschis de pe un telefon mobil(tipurile de erori apărute ar putea fi că nu e optimizat site-ul pentru mobile sau se încarcă prea greu,textul este prea mare sau prea mic,etc).

Trebuie să măsurăm și viteza site-ului,de aceea putem apela la Page Speed Insights. Pe lângă scorul pe care ni-l furnizează,ne spune și din ce cauză ar putea apărea problemele,atfel încât să le putem rezolva.

Ca să putem face promovare site-ului pe care îl administrăm ,ideal este să apelăm la reclame,în funcție de ce canale sunt mai bune pentru site-ul nostru.Dacă avem o afacere B2B,recomandat este Linkedin de exemplu,altfel putem apela cu încredere la Facebook,Instagram,etc.

Cât privește relația cu clienții,putem folosi diverse metode astfel încât să putem interacționa continuu cu aceștia fără să îi pierdem(le dăm mail după ce observăm că nu au mai comandat de mult timp,oferim voucher, transport gratuit ,etc.).

Dacă ți-a plăcut articolul, poți lăsa un comentariu în legătură cu ce alte articole ți-ar plăcea să mai citești. :)

Fiți mereu la curent cu noutățile!

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți