Cum să faci campanii de succes în Google AdWords

Învață pas cu pas cum să creezi campanii în Google AdWords. Sfaturi și idei utile pentru reclame eficiente.

Google AdWords este un serviciu publicitar pentru companiile care își doresc să afișeze anunțuri pe Google .Prin Google AdWords firmelor le este permis să stabilească un buget alocat promovării și să plătească doar atunci când utilizatorii fac clic pe anunțurile respective.

În general,firmele care utilizează AdWords se bazează pe cuvintele cheie astfel încât să poată crea anunțuri relevante pentru potențialii clienți ce utilizează motoarele de căutare.În momentul în care cuvântul cheie este căutat,anunțul va fi declanșat,permițând astfel utilizatorului să dea clic și să intre pe site-ul respectiv.

Există mai multe tipuri de campanii Google AdWords:

1.Google AdWords Search

Campaniile de Search se bazează pe cuvintele cheie pe care le putem găsi cu ajutorul diferitelor tool-uri de căutare(de ex, Google Keyword Planner- îți va permite să identifici ce cuvinte cheie se caută pe diverse subiecte ,nivelul concurenței,estimările de costuri etc.). În momentul în care utilizatorii vor căuta în motorul de căutare cuvinte cheie de genul "agenție de marketing online",în primele rezultate ale căutării noastre vor apărea 4 anunțuri plătite(reclame),prin care firmele atrag potențialii cumpărători către site-ul lor.

Există diferite opțiuni în ceea ce privește potrivirea cuvintelor cheie:

A.Potrivirea amplă-anunțul se va afișa unui public larg.Anunțurile se mai pot afișa pentru căutări similare,sinonime.De exemplu ,dacă o persoană caută "cercei damă" atunci anunțul va putea fi afișat pentru un utilizator care caută "cumpărați cercei pentru femei".

B.Cuvinte cheie negative-în momentul căutării termenului respectiv ,nu se va mai afișa anunțul.De exemplu,dacă firma noastră vinde haine de damă,dar nu și bărbătești ,cuvântul cheie va fi marcat cu minus înaintea lui (-haine bărbătești). Dacă folosim cuvinte cheie pentru campaniile din rețeaua de display și de video,acestea ne pot ajuta să nu luăm în considerare site-uri sau videoclipuri irelevante.

C.Modificatorul potrivirii ample-acesta afișază reclame doar pentru căutările care includ termenii cu semnul plus(+haine +femei) sau pentru variante apropiate ale lor.


D.Potrivirea expresiei-cuvintele cheie sunt marcate cu ghilimele.Anunțul va fi afișat doar atunci când utilizatorul caută expresia exactă,indiferent dacă aceasta include unul sau mai multe cuvinte înaintea expresiei sau după ea;mai poate fi afișat și pentru variante apropiate ale cuvântului cheie,cum ar fi singular și plural,abrevieri,litere cu accent.Un aspect important îl reprezintă faptul că anunțul nu se va afișa în cazul în care utilizatorul introduce un cuvânt în mijlocul cuvântului cheie.

E.Potrivirea exactă-anunțurile vor apărea atunci când utilizatorul caută termenul exact ( cuvintele cheie se vor scrie între paranteze drepte [bijuterii argint] )sau care reprezintă variante apropiate ale acestuia(același sens cu al cuvântului cheie,de exemplu reordonarea termenului astfel încât să nu schimbe sensul expresiei,adăugarea de conjuncții, articole, sinonime -de exemplu [bijuterii argint] se va putea afișa atunci când un utilizator caută [bijuterii de argint] ).

2.Google AdWords Dynamic Search

Este un tip de campanie care se bazează pe promovarea produselor site-ului nostru.În momentul în care un utilizator caută un produs sau un serviciu specific,prin acest tip de campanie,Google îi va afișa reclama potrivită și îl va direcționa spre site-ul nostru.Datorită faptului că nu se mai bazează pe cuvinte cheie,utilizatorul caută produsul specific (de exemplu un frigider nou) și i se va afișa anunțul site-ului nostru atâta timp cât deținem în conținutul site-ului cuvintele respective.

3.Google AdWords Search bazat pe liste de Remarketing

După cum îi spune și numele,acest tip de campanie va ajuta site-ul să apară în primele căutări ale persoanelor care au vizitat site-ul anterior,crescând astfel șansele ca utilizatorul să reintre pe respectivul link .În momentul în care utilizatorul intră pe site ,acele "cookies" vor colecta informațiile despre activitatea lui și îi va oferi link-urile pe care le-a accesat anterior (de exemplu,un utilizator a cumpărat un telefon,reclama poate apărea "Bună,X!Am văzut că ai cumpărat un telefon data trecută ! Nu ți-ar plăcea să cumperi și o husă personalizată?")

4.Google AdWords Display

Rețeaua de Display va ajuta site-ul să atragă atenția utilizatorilor mai repede comparativ cu rețeaua de Search. Anunțurile vor fi afișate înainte ca potențialii clienți să caute de fapt ceea ce site-ul le oferă.Are de asemenea avantajul de a-i retargeta pe utilizatorii care au mai accesat site-ul anterior.

Rețeaua de Display are avantajul de a atrage utilizatorii prin diferite tipuri de anunțuri:

A.Grafice-se introduce textul publicitar,se adaugă imagini și o siglă,Google optimizând anunțurile pentru a spori eficiența.

B.Imagine;

C.Interacțiune- reclamele de pe YouTube;

D.Gmail-în acest caz ne va trebui o listă cu baze de date de email,ce poate fi obținută trimițând utilizatorului un newsletter, dorind astfel ca utilizatorul să se aboneze la site-ul nostru.

Extensiile Google Adwords

Extensiile sunt de fapt informațiile suplimentare ale anunțurilor (de exemplu hărți,număr de telefon,texte suplimentare,locație), prin care se urmărește creșterea ratei de clic .

Extensiile au rolul de a spori vizibilitatea anunțurilor și se adaugă în campanie în mod gratuit.În momentul în care un utilizator va apela vânzătorul prin intermediul extensiei,costul pentru clic-urile din anunț vor fi plătite ca pentru anunț.

Extensiile vor apărea doar atunci când se estimează că vor mări performanța anunțului sau când poziția și punctajul anunțului sunt îndeajuns de mari pentru a apărea extensia.

Indicatorii de performanță

1.Rată de clic (CTR)-este indicatorul care arată de câte ori utilizatorul a dat clic pe un anunț după ce l-a văzut.De exemplu dacă anunțul a avut 1000 afișări și i s-a dat un număr de 200 de clic-uri ,CTR-ul va fi 20%.

2.Clic-indicator care arată câți utilizatori au dat clic pe reclama site-ului.

3.Scorul de calitate-este un indicator care determină cât de mult se va plăti pentru un clic pe anunț.Cu cât un scor de calitate este mai bun (de la 7 la 10) cu atât mai puțin vom plăti pentru clic-urile din campaniile din AdWords.

4.Costul per clic (CPC)-pentru o campanie din Google AdWords se stabilește de la bun început un buget,iar suma CPC maximă este costul maxim cu care vom fi taxați pentru un clic.Costul unui clic este influențat în mare parte de concurență și se poate afla împărțind costul total al companiei la numărul de clic-uri pe anunțul din acea companie.

5.Costul pe conversie/achiziție (CPA)-este suma plătită pentru fiecare client nou câștigat și se calculează împărțind costul total al conversiilor la numărul de conversii.

6.Rata de conversie (CVR)-este indicatorul că utilizatorul face o acțiune pe site,cum ar fi înscrierea la un newsletter,cumpărarea unui produs,descărcarea unei aplicații etc.

Numărul total al conversiilor reprezintă totalitatea utilizatorilor care au realizat pe site o acțiune targetata de noi iar rata de conversie se obține împărțind numărul total de vizite al site-ului la numărul total de conversii.

7.Rata de respingere (BR)-arată care este procentul utilizatorilor care au părăsit site-ul după o singură vizită pe site.Anumite cauze ale creșterii ratei de respingere pot fi: faptul că vizitatorii intră pe site și nu găsesc ceea ce caută sau faptul că au găsit foarte repede informația pe care o căutau și au ieșit imediat după ce au găsit-o,faptul că site-ul se încarcă foarte lent,etc.Pentru a putea vedea ce se întâmplă pe site-ul nostru atunci când un utilizator ne accesează site-ul putem folosi Hot Jar.

În concluzie,este bine să ținem cont de indicatorii de performanță în gestionarea campaniilor și este indicat să urmărim afișările,rata de conversie,rata de respingere,clic-urile ,să vedem cum putem crește scorul de calitate al cuvintelor,etc.

Dacă ți-a plăcut articolul,lasă un comentariu cu alte subiecte despre care ai dori să citești:)

Fiți mereu la curent cu noutățile!

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți