Ghid complet - Social Media

Social media, Facebook, Twitter, LinkedIn, Youtube, Pinterest. Află cum să faci promovare Social Media pentru afacerea ta!

Când vine vorba de Social Media e clar că ne dorim ca business-ul nostru să aibă parte de mai mult engagement și de reach organic.Astfel,vom vorbi despre cele mai populare platformele : Facebook,Instagram,Youtube,Linkedin,Pinterest.

1.Postările

Pentru a obține rezultatele dorite trebuie să adoptăm strategii diferite pentru fiecare rețea de socializare,în sensul că pentru:

-Facebook-cel puțin 3 postări săptămânal.

-Pinterest-cel puțin 5 postări zilnic.

-Linkedin-între 3 și 5 postări săptămânal.

Elementelor postării trebuie să li se acorde o importanță mai mare ,în cazul în care vrem rezultate :

A.Vizualul

-încearcă să alegi o fotografie cu o rezoluție bună și cu o dimensiune de minimum 600x315 pixeli;

-alege o imagine neobișnuită care să iasă în evidență,în culori vii;

-este indicat să folosim video (max 30 secunde)și slideshow;

-scrie mai puțin și fii consistent cu fonturile și culorile folosite;

-folosește carusel-este un format care îți permite să adaugi mai multe imagini sau clipuri video,link-uri etc într-o singură reclamă și utilizatorul poate glisa pe telefonul mobil sau tabletă apăsând săgețile de pe ecran.

B.Textul

În primul rând trebuie să ne cunoaștem audiența,așadar trebuie să creăm Buyer Persona folosind diferite aplicații(Consumer Barometer,MakeMyPersona,Buyer Persona Template, etc).

Informațiile despre utilizatori pot fi obținute mai ușor din rapoartele Google Analytics,dacă avem un site deja creat (Rapoarte demografice,de interese,gender,locații etc).

În cazul în care nu avem un site putem folosi Facebook Audience Insights bazându-ne pe informațiile pe care le avem despre audiență.

Dacă vrem să creăm un Buyer Persona este necesară o listă de întrebări relevante pentru a ne cunoaște utilizatorii:

-numele,jobul (în ce domeniu lucrează,cât de mare/mic este domeniul etc),ce poziție ocupă în acest domeniu;

-date demografice:vârstă,sex,gen,venituri,unde locuiește,nivelul de educație pe care îl are,statutul familial(dacă e căsătorit sau nu);

-pasiuni,interese,planuri personale,de ce anume se teme;

-ce anume îl determină să cumpere,care sunt problemele cu care se confruntă în viața de zi cu azi(atât în plan personal cât și profesional);

-cum își petrece timpul liber,unde merge în vacanță,cum își petrece weekend-ul;

-ce tip de telefon folosește,unde își caută informațiile online,folosește doar anumite rețele de socializare,pe ce site-uri intră pe internet,etc.

C.Hashtags

În al doilea rând,atunci când vrem să postăm,trebuie să venim întotdeauna cu o informație nouă și să avem clar structurat scopul postării.Este indicat să folosim #hashtags ,datorită faptului că grupează mai multe postări cu aceeași tematică și e mai ușor de urmărit.În momentul în care utilizatorul dă clic pe hashtag acesta poate descoperi postările care se referă la același subiect , știre sau eveniment.

D.Ora postării

Un alt factor care influențează postările este ora postării : cel mai bine ar fi să postăm în afara orelor de vârf pentru că atunci sunt cele mai mari șanse ca postarea noastră să ajungă la utilizatorii rețelei de socializare.Dacă nu postăm în afara orelor de vârf riscăm ca în locul postărilor noastre să apară cele ale concurenței.Putem extrage raportul cu orele de vârf din Page Speed Insights.

Este necesar să folosim Business Manager în momentul în care vrem să administrăm mai multe pagini,ca de exemplu o pagină de Facebook,o listă de audiențe,un cont de Instagram , toate într-un singur loc. Pe lângă aceasta,putem controla cine are acces și cine poate utiliza conturile și paginile create ,monitorizând mai eficient anunțurile de pe Facebook și Instagram.Putem crea campanii dinamice iar în unele conturi,audiențele pot fi create doar în Business Manager.

Un alt tool ce ar trebui instalat este Pixel Helper,un instrument de promovare pus la dispoziție de Facebook pentru a măsura performanța reclamelor și ne ajută să înțelegem cum reacționează utilizatorii pe site-ul nostru.Dacă un utilizator dă clic pe o reclamă i accesează site-ul,Pixel Helper înregistrează acțiunea și ne vom putea adresa din nou clientului prin intermediul viitoarelor reclame.Pixel Helper măsoară de asemenea rata de clic și rata de conversie,astfel încât vom ști dacă strategia este cea potrivită; ne poate extrage date despre comportamentul utilizatorilor,etc.

2.Audiențele

Tipurile de audiențe pe care le putem crea sunt următoarele:

1.Audiențele Demografice-sunt acele audiențe care se formează pe baza informațiilor obținute din datele demografice.

2.Audiențele Lookalikes -se folosește o audiență personalizată creată cu ajutorul datelor din Pixel-ul creat sau putem folosi utilizatorii care sunt fani ai paginii noastre de Facebook).Observăm ce trăsături au în comun utilizatorii din această audiență selectată și apoi putem găsi persoane care au trăsături asemănătoare sau similare cu aceștia.Se pot folosi mai multe audiențe lookalikes pentru un singur grup de reclame și putem crea până la 500 de astfel de audiențe pe baza audienței sursă.

3.Audiențe Custom -audiențele personalizate sunt acele tipuri de audiențe care ne permit să adresăm reclame utilizatorilor care cunosc deja afacerea noastră pe Facebook.Putem crea astfel de audiențe folosindu-ne de baze de date(înregistrare la newsletter),pe baza activității din site,pe baza informațiilor din aplicații,etc.

4.Audiențe Detaliate -sunt acele audiențe care țintesc un anumit segment de utilizatori în funcție de comportament,interese și date demografice detaliate.

5.Audiențe Overlap -audiențele suprapuse sunt acele audiențe care se transpun peste alte audiențe folosite.Procentul ar trebui să fie cât mai mic astfel încât reclamele să nu concureze unele împotriva altora,fapt care ar duce la creșterea costurilor și la utilizarea ineficientă a bugetului prestabilit.

Cum creăm campaniile?

Structura unei campanii este următoarea:

1.Campania-în care ne stabilim obiectivele de promovare pentru fiecare din campaniile noastre.Dacă dorim să promovăm brand-ul ,atunci obiectivul nostru ar fi să urmărim să obținem cât mai multe like-uri,să obținem interacțiune cu utilizatorii.De asemenea,o astfel de reclamă trebuie să conțină un call-to-action destul de convingător,astfel încât utilizatorii să dorească să dea like paginii.Dacă vrem să promovăm un eveniment,scopul nostru va fi să creștem numărul celor care vor să participe la acel eveniment.Dacă vrem să sporim creșterea vânzărilor,obiectivul nostru va fi să promovăm diferite oferte și promoții astfel încât să atragem utilizatorii.

2.Seturi de reclame- de obicei conțin una sau mai multe reclame,la nivelul cărora vom defini bugetul,programul și audiența.În momentul în care am ajuns la setul de reclame vom stabili bugetul zilnic,vom seta programul după care vom derula campaniile,vom seta audiența(putem targeta doar anumiți utilizatori), unde vom plasa setul de reclame(ex:Instagram) și algoritmul de afișare al reclamelor,în legătură cu indicatorii de performanță .

3.Reclamele-în care se creează reclama respectivă.Putem folosi mai multe tipuri de reclame : Imagine,Video,Carusel,Dinamic .E necesar să creăm un text scurt,dar care să aibă un impact,trebuie să folosim link-uri în textul reclamei astfel încât utilizatorul să poată accesa cu ușurință informații despre produsul sau serviciul din reclamă.Mesajul trebuie să conțină maximum 90 de caractere,având în final un call-to-action. Imaginea trebuie să fie relevantă,să aibă legătură cu titlul și conținutul reclamei și să nu aibă mai mult de 20% din ea ocupată de text (se poate testa folosind Text Overlay-Facebook). În final, vom testa mai multe tipuri de reclame și vom vedea care este mai bună.

Putem folosi diferite Tracking Tools pentru a vedea câte click-uri s-au strâns pentru URL-ul pus în reclamă (Ga-Dev Tools,Bit.ly, Effin amazing etc).

A/B Testing

A/B Testing este o metodă eficientă de a ne da seama care este cea mai bună strategie de marketing pentru afacerea noastră,îmbunătățindu-ne în acest fel rezultatele. A/B Testing-ul constă în două versiuni ale unui element( A și B) ,în care ne vom defini metrică (în funcție de ce indicator de performanță dorim să testăm:rată de conversie,rată de respingere ,etc.). Pentru a determina care varianta este mai bună,vom testa ambele versiuni simultan și expunem fiecare varianta la jumătate de audiență. Bugetul trebuie împărțit 50%-50% pentru cele două variabile testate iar testul trebuie lăsat mai multe zile ,pentru a obține un rezultat relevant.

Un exemplu de A/B test ar fi acela al butonului de "Adaugă în coș",în care putem testa două variante ale butonului:culoarea,mesajul,formă,etc.  De reținut este că într-un test trebuie să difere un singur element.Rapoartele sunt o metodă bună pentru a avea o vedere de ansamblu asupra indicatorilor de performanță,asupra campaniilor,a contului.

Dacă dorești să citești mai mult despre cum să creezi o campanie pe Facebook, poți citi un articol foarte bine realizat al celor de la Ctrl-D. :)

Fiți mereu la curent cu noutățile!

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți
Folosim cookie-uri pentru a permite funcționarea corectă și sigură a site-urilor noastre și pentru a vă oferi cea mai bună experiență de utilizare.

Setări avansate

Puteți personaliza preferințele cookie aici. Activați sau dezactivați următoarele categorii și salvați-vă selecția.